Er du selvstændig? Sådan får du styr på regnskaberne!

Danmark har det femte laveste antal selvstændige erhvervsdrivende i EU. Årsagen til dette er mange. Blandt andet er der en svag iværksætter-kultur og derudover er det stadig svært at opnå finansiering til nye projekter og mindre virksomheder. Dette betyder, at selvom beskæftigelsen de sidste par år er steget med mere end 300.000 personer, så er antallet af selvstændige erhvervsdrivende stadig 5 % lavere end før finanskrisen i 2008.

Udover at de svært at skaffe finansiering, så viser flere undersøgelser også, at især de danske skatteregler volder store problemer. Selvom skiftende danske regeringer har gennemført mange reformer for at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt, så viser nye undersøgelser stadig, at det er vores skattesystem, der trækker os nedad i den internationale konkurrence.

Dette går også ud over de selvstændige. Således siger et markant flertal selvstændige, at skatteregler og regnskabs procedurer er en stor hindring i deres daglige arbejde, hvilket betyder, at en stor del af både deres penge og arbejdstid, går til administration frem for til at udvikle deres forretninger.

Heldigvis bliver der i stigende grad udbudt regnskabskurser til selvstændige fra private aktører. En af dem er Lene Okholm, som både tilbyder lynkurser i bogholderi og regnskabsførelse. Derudover er det også muligt at få rådgivning om belåning og investering. En anden kendt aktør er konsulenthuset Bigum, der ligeledes har målrettede kurser for både ledige og selvstændige, der gerne vil blive bedre til at tøjle regnskaberne.