Hvornår har du ret til håndværkerfradrag?

Når det kommer til håndværkerfradrag, kan det nogen gange være svært at finde ud af, hvornår du må benytte dit fradrag, og hvornår du ikke må benytte det.

Her prøver vi at komme ind på nogle af de typiske områder, hvor du har ret til fradrag og nogle eksempler, hvor du ikke har ret til at bruge det.

Det er vigtigt at påpege, at du selv skal undersøge disse ting nærmere, inden du benytter håndværkerfradraget.

Håndværkerfradrag og servicefradrag

Det er lidt forvirrende, at der nu pludselig er noget under håndværkerfradrag, som hedder servicefradrag og noget som hedder håndværkerfradrag. Men det giver egentlig god mening, når man lige får det forklaret.

Håndværksydelser giver fradrag på op til 12.000 kr. og serviceydelser giver 6.000 kr. pr. person i hjemmet.

 

Hvad er serviceydelser så?

Serviceydelser er alle ydelser som rengøring eller havearbejde. Det er en kæmpe fordel, at du i dag kan få lov at få fradrag fra dette beløb, da det giver flere mulighed for at betale andre for at gøre rent. Du har også ret til at få fradrag for blandt andet vinduespudsning. Det er dog vigtigt at du kan dokumentere at dette arbejde er blevet gjort, hvis du vil trække det fra i skat ved hjælpe af håndværkerfradraget. 

Hvad er håndværkerydelser?

Håndværkerydelser er i modsætning til serviceydelser alle de ydelser, som en håndværker skal lave for dig. I følge SKAT’s hjemmeside er der typisk tale om energibesparelser for ejendommen, grønne håndværksydelser og tilslutning af bredbånd i ejendommen.

Især første kategori gør det muligt for dig at hyre en håndværker til at installere nye radiatorer eller lave bedre isolering i dit hjem. Sådan set alt som du kan dokumentere, giver en energibesparelse for din bolig. Det skyldes, at regeringen gerne vil have, at vi nedsætter vores Co2 forbrug.

Det betyder samtidig også, at du ikke kan hyre en håndværker til alle ting. F.eks. giver det ikke håndværkerfradrag at opsætte trapper i dit hjem da disse ikke bidrager til en forbedring af din boligs energiniveau. 

Hvis du får foretaget noget arbejde i dit hjem, som gør at din bolig kommer til at bruge mere energi, skal du heller ikke regne med, at du kan benytte dit håndværkerfradrag. Her kan der være tale om, at du installerer en sauna eller svømmepøl.

Særlige regler for boliglejere 

De ovenfornævnte betingelser gør sig gældende for boligejere. Men hvad så hvis du er boliglejer? Så er der faktisk en lang andre regler, når det kommer til, hvilke håndværkerydelser du kan trække fra i SKAT.

Her er der nemlig ikke det samme krav om at håndværkerydelserne skal hjælpe til at nedsætte bygningens co2 niveau, da du som lejer ikke selv er ansvarlig for boligens energiniveau. Du er dog ansvarlig for dit lejemåls stand, og derfor må du genre anvende håndværkerfradraget til at foretage reparationer i din bolig. Dette omfatter blandt andet afslibning af gulve, maling af vægge og tapetsering, som er ting man skal stå for, når man skal fraflytte sit lejemål.

For mange studerende er dette noget som man frygter, da det hurtigt kan løbe op i mange penge og særligt i København og Aarhus kan det være svært at få penge tilbage fra sit indskud – og netop derfor bør man gøre brug af håndværkerfradraget. Så hvis du selv står foran at flytte og mangler hjælp til at få dit gulv ordnet, kan du finde virksomhed med speciale i gulvafslibning i København her. 

Hvert år skal du undersøge de nyeste regler, da håndværkerfradraget nok er noget af det, som ofte kommer til at blive ændret i fremtiden. Det skyldes, at det er en let måde for politikere at prøve at styre forbrugerne til at købe nogle bestemte ydelser, som de mener gavner miljøet.

Inden du benytter håndværkerfradrag, kan det være en god idé at tale med en revisor om dine muligheder eller snakke med SKAT.