Regler for udlejning

Ønsker man at udleje sin lejlighed eller et værelse i sin lejlighed, skal man være opmærksom på forskellige regler i forhold til udlejning og betaling til skat. Man skal betale skat af sine lejeindtægter, hvis man udlejer sin bolig, hvilket både gælder for udleje af hele boligen eller enkelt værelse. Det er lige meget om man udlejer over en længere periode eller over en kortere periode, som for eksempel Airbnb, hvor man også kan risikere at skulle betale moms.

Benyt dig af fradrag

Når lejer betaler, kan man benytte sig af to forskellige fradrag. Det gør sig gældende ved henholdsvis bundfradrag og et regnskabsmæssigt fradrag. De fleste danskere, som udlejer værelse eller lejlighed, benytter sig af bundfradrag. Det virker nemlig for mange, som den nemme løsning. Benytter man sig af bundfradrag, skal man kun betale skat af den del af indtægten, der overstiger bundfradraget.

Beregn dit fradrag

Har man spørgsmål til fradraget, kan man prøve sig frem på skats hjemmeside. Læser man under ’udlejning af bolig’, bringer skat en beregner, så man kan prøve at regne sig frem til sit fradrag. Gennem disse beregninger kan man se, hvor meget man kan tjene på at udleje, før man skal betale skat af indtægten. Udlejer man kun en del af året, kan denne beregner også vise, hvor meget man skal indberette til skat.

Andre ydelser

Indtægten fra en lejer, kan godt dække andet end kun huslejen. Dette skal også opgives til skat, da man skal betale skat af fortjenesten af de andre ydelser. Disse ydelser kan blandt andet bestå af måltider, enkelte eller flere gange dagligt. Ydermere kan ydelserne dække over rent sengetøj og håndklæder samt vask af disse. De nævnte ekstra ydelser, finder man som oftest ved kortere besøg, som for eksempel Airbnb.

Erhvervsmæssig udlejning

Udlejer man en bolig, som man ikke selv bor i over en længere periode (på mindst 12 måneder), kaldes dette en erhvervsmæssig udlejning. En sådan form for udlejning baseres på andre regler. Indtægten heraf kategoriseres nemlig som personlig indkomst. Det kræver, at man fører regnskab til at udfylde en udvidet selvangivelse.

Stadig i tvivl?

Det kan være et større regnskab at finde ud af, hvor meget man skal betale i skat af sine lejeindtægter. Det er rigtig vigtigt, at man har styr på dette, før man finder en person til leje af hus, lejlighed eller værelse. Hvis ikke man har styr på det, og over en længere periode ikke får betalt den rette skat, kan man risikere at få et større skattesmæk. Det kan være svært at skulle betale et større beløb tilbage, hvis man modtager et skattesmæk. Derfor er det af stor betydning, at man opgiver den rette lejeindtægt. Er man i tvivl, bør man konsultere skat, for at få hjælp til beregning samt betaling.