Sådan fungerer et privat skifte

Når boet efter en afdød person skal skiftes, kan dette gøres enten som et privat skifte eller et offentligt skifte. Fordelen ved at gøre det som et privat skifte er delvist, at det er hurtigere, og delvist at det er billigere.

Over 80 % af dødsboskifter i Danmark er private, og de fleste undgår et offentligt skifte, såfremt det er muligt.
Hvis du ikke tidligere har stiftet bekendtskab med privat skifte, kan du med fordel læse denne artikel, hvor du vil lære, hvad et privat skifte er, og hvilke krav og betingelser du skal imødekomme.

Hvad er det?

Til et privat skifte behøver du ingen bobestyrer, selvom langt de fleste vælger en advokat til at tage sig skiftet, herunder praktiske opgaver såsom indrykning af kreditor-proklama, indsamle opgørelser til tiden samt andre juridiske opgaver. Her er en oversigt over advokatens opgaver:

  • Rådgivning – almindelig skatterelevant og arverelevant rådgivning for at få det meste ud af boet på den hurtigste måde. Der er jo ingen grund til at betale mere i skat end højest nødvendigt.
  • Udarbejdelse af åbningsstatus.
  • Indrykning af kreditor-proklama i Statstidende.
  • Udarbejdelse af boopgørelse.
  • Indbetaling af boafgift

Disse er blot nogle af advokatens opgaver, som han eller hun vil tage sig af i forbindelse med et privat skifte. Der er mange tunge og svære papiropgaver, der skal klares, hvorfor det kan være en god idé at kontakte en advokat, der kan hjælpe med privat skifte.

Kan jeg vælge privat skifte?

Der skal opfyldes syv krav, før du kan vælge at gøre skiftet privat sammen med de resterende arvinger. Først og fremmest skal alle arvinger være enige om, at de ønsker privat skifte, samt hvordan arven skal fordeles. Dette er i praksis den eneste betingelse, der volder mange besvær. Hvis to eller flere arvinger er i uenige om fordeling af arven, vil en bobestyrer være nødvendig. Ydermere skal boet være solvent, det vil sige et bo med flere aktiver end passiver. Minimum en af arvingerne skal være myndig, og denne vil blive omtalt som ’pragtarvingen’, hvilket betyder, at man vil få lidt mere ansvar – denne person skal også være bosat i Danmark. Et testamente må ligeledes heller ikke gå imod et privat skifte – hvis afdøde har givet udtryk for, at han eller hun ikke ønskede et privat skifte, kan det ikke lade sig gøre. Afslutningsvis skal skifteretten have tillid til arvingerne og ikke frygte, at de vil snyde boets kreditorer.

Hvis du opfylder alle syv krav, kan du gøre brug af et privat skifte. Du kan ikke blot opfylde fem krav og se stort på de sidste to. Hvis ikke du kan opfylde alle krav, er det nødvendigt med en bobestyrer. Klik her og læs meget mere om privat skifte.