Udlejning af lejebolig – SKAT?

Kan man udleje sin lejebolig – og skal man betale skat af det? Vi har svarene.

Aalborg er en af de mest populære studiebyer i Danmark, og det betyder, at der er rift om lejlighederne, hvilket man også kan se på Boligportal.dk. Mange vælger derfor forældrekøb, når familiens nye studenter skal begynde på universitet. Det er en god måde at sikrer en god bolig, og at ens børn ikke bliver udnyttet af skruppelløse udlejere. Spørgsmålet er imidlertid, hvad der er bedst at gøre, når lejlighed efter nogen år står tom, og der ikke er flere i familien, som skal på universitetet.

 

Salg eller udlejning

Når et forældrekøb står tomt, er der generelt to muligheder. Det første og måske mest oplagte er at sælge lejligheden igen. Desværre kan man opleve at boligmarkedet er forværret i forhold til købstidspunktet. Dermed kan man ikke sælge boligen uden et tab, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.

I sådan en situation er udlejning et godt alternativ, da du kan få dækket dine udgifter ved boligen og endda tjene på det. Chancen er nemlig, at der står andre studerende, der også leder efter en studiebolig. Hvis du ønsker at udleje er der bare nogle enkelte ting, som du skal have styr på i forhold til Skat.

 

Bundfradrag eller regnskabsmæssigt fradrag

Hvis du tjener penge på udlejning af lejlighed eller værelser, skal du betale skat af indtægten. Dette kan en gøres igennem dit bundfradrag eller med et regnskabsmæssigt fradrag. De fleste vælger bundfradraget, da dette er markant lettere. Her skal du kun betale skat af den indtægt, som overstiger bundfradraget. Til dette formål stiller Skat en beregner til rådighed, hvor du kan se, hvor meget du skal betale.

Du skal også være opmærksom på, at du skal betale Skat af alle indtægter, som du får fra lejeren. Det vil sige, at du også skal betale skat af udleje af kælderrum eller yder andre services.

 

Hvis du lejer din bolig ud i mere end 12 måneder

Hvis du udlejer en bolig i mere end 12 måneder, er der imidlertid lidt andre regler, som du skal være opmærksom på. I så fald er det erhvervsmæssig udlejning, hvilket betyder, at du skal udfylde en udvidet selvangivelse. Derudover er du også forpligtet til at lave et regnskab over dine indtægter. Dette er imidlertid ikke videre kompliceret, hvis det kun er for udlejning af én bolig.

Du bør derfor ikke lade dig afskrække, hvis du gerne vil udleje en bolig på ubestemt tid. På Skats hjemmeside kan du også finde dybere vejledning af, hvordan du udfylder den udvidede selvangivelse og laver et enkelt regnskab. Ellers kan en regnskabskyndig også give vejledning på ganske kort tid.